רגישות ואלרגיה למזון, איך עולים על זה?

רגישות ואלרגיה למזון, איך עולים על זה?

גוף האדם הוא מכונה סופר חכמה, הוא מצויד במנגנוני הגנה רבים שתפקידם להגן על הגוף מפני מחלות. אחד המנגנונים האלה הוא מערכת החיסון, שתפקידה להגן על גופנו מפני גורמים מזיקים שלעיתים חודרים אליו. אך גם למכונות מתקדמות ומשומנות ישנן תקלות וכך קורה שהגוף מזהה בטעות מזון שאינו מזיק אשר נכנס לגוף כגורם זר, זו בקצרה אלרגיה. איך מזהים שבאמת מדובר באלרגיה למזון? כל הפרטים כאן.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב email
אגוזים ושקדים
שירי נקש, דיאטנית קלינית B.Sc , מנחה קבוצות ומטפלת באופן פרטני להתאמת תפריט אישי תוך ליווי ומעקב, שינוי הרגלי אכילה וירידה במשקל

זה יכול להיות מולד ויכול לקרות ברגע אחד. לפתע משהו שאנחנו אוכלים משפיע עלינו בצורה לא טובה וגורם לכאבי בטן, נפיחות, וריבוי יציאות. למה זה בכלל קורה? תגובה אלרגית היא למעשה באג של המערכת החיסונית בגוף. סוגים מסוימים של מזון מזוהים על ידי הגוף כגורם עוין שיש לסלק אותו. וכך המערכת החיסונית נלחמת על מנת לדחות את אותו המזון שלגביו קיימת רגישות. אותו מזון למעשה משפעל את מערכת החיסון ומעורר את המערכת האימונולוגית. אלרגיה למזון הינה אלרגיה לסוג מזון ספציפי כלשהו, אשר תגובתו והשפעתו מורגשים כמעט באופן מיידי מרגע האכילה. ברוב המקרים, הפסקת האכילה והרחקת הגורם המשפעל, תפסיק את תסמיני האלרגיה.

מה מרגישים כשיש אלרגיה למזון?

התסמינים יכולים להיות קלים החל מגודש באף, דמעות בעיניים, פריחה, גרד, דרך נפיחות של השפה, הלשון העפעפיים או כל הפנים, קושי בבליעה, קוצר נשימה, כאבי בטן, בחילות והקאות ועד שוק (הלם) אנפילקטי שעלול להוביל למוות ללא טיפול מיידי. שכיחות האלרגיה למזון נמצאת בעליה מתמדת ברחבי העולם המערבי המפותח. ובעיקר בעשור האחרון הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים. הסיבות לכך אינן לגמרי ידועות ואחת הסברות היא הגיינת היתר של אוכלוסיית העולם המערבי אשר עם הזמן פגעה ביכולת ההתמודדות החיסונית הטבעית של הגוף.

היום מוגדרות מחלות האלרגיה השונות בעולם בגדר מגיפה ממנה סובלת כ- 30% מהאוכלוסייה. בישראל השכיחות המשוערת של אלרגיה למזון בלבד בקרב מבוגרים היא כ-2% ובקרב פעוטות וילדי הגן נעה בין 3-5% ובקרב ילדי בית הספר בין 1-2%. לצורך השוואה, בארה"ב שכיחות האלרגיה למזון בקרב מבוגרים היא כ-4% ובגרמניה 4.7%. שכיחות המזונות האלרגניים היא תלוית תרבות וגיאוגרפיה, על פי המאכלים הנהוגים באותו המקום. ידועים היום כ- 70 סוגי מזונות אשר גורמים לאלרגיה, אולם ישנם כמה שכיחים ביותר.

לרוב, תופיע אלרגיה אצל תינוקות במהלך שנת החיים הראשונה או השנייה, עם החשיפה לסוגי מזונות שונים. וזאת הסיבה שבגללה חשוב לבצע הטעמות לסוגי מזונות שונים בהדרגה. חשיפת תינוקות, טרם זמנם, לסוגי מזון מסוימים, כמו למשל דבש או חלב פרה, יכולה לחשוף אותם לאלרגיה לאותו מרכיב. ולכן כדאי להימנע מאכילת מזונות אלו עד גיל שנה לפחות.

מהי רגישות המזון היותר נפוצה?

מזונות אלרגניים נפוצים הם:חלב ומוצריו, גלוטן (חלבון החיטה), בוטנים, שקדים, ביצים, דגים , פירות טרופיים אך יש גם אלרגיה לחיטה, אגוזים, שומשום. מזונות מן החי נחשבים אלרגניים חזקים יותר מאשר מזונות אחרים, עקב תכולת החלבון הייחודית המרכיבה אותם. מעבר למזונות האלרגנים, אופן הכנת המזון וייצורו, עלולים אף הם ליצור תגובה אלרגית, עקב תכולת צבעי המאכל הסינטטיים ותוספים כימיים שונים כגון חומרי שימור ועוד, כך שלמעשה עלייה בהיקף הייצור של מזון מעובד גם היא כשלעצמה מהווה גורם אלרגני.

אלרגיה לביצים או לחלב היא השכיחה ביותר בקרב תינוקות, ובדרך כלל תעבור במהלך השנים. למעשה, אלרגיה לשקדים, אגוזים ובוטנים היא מהחמורות ביותר. בניגוד לשאר האלרגיות למזון, תסמיניה לא יעברו עם הפסקת הגירוי ואכילת המאכל. כמו כן, רוב אלרגיות המזון יעברו עד גיל חמש, מלבד אלרגיה חמורה זו אשר נחשבת למסוכנת ביותר, עקב התגובה המהירה והחריפה המתפתחת.

מרגע החשיפה לסוגי המזונות האלרגניים הללו, תהליך ההתפתחות של תסמיני האלרגיה הינם מהירים, ועלולים להוביל מהר מאד למצב מסכן חיים.

איך מגלים רגישות למזון?

אבחון אלרגיה למזון נעשה כאשר עולה חשד לאלרגיה למזון, ומבוצע על ידי תבחין טסט או בדיקת דם לגילוי סמנים אימונולוגים על ידי רופא אלרגולוג מומחה. ישנן תרופות רבות המטפלות בהקלה על תסמיני האלרגיה אולם דרך הטיפול המומלצת ביותר היא המניעה, ולכן ההמלצה לאותם אנשים אשר יודעים על האלרגיה, היא להימנע לחלוטין ממזונות אלו.

אלו הסובלים מהאלרגיה החמורה לשקדים אגוזים ובוטנים אמורים להיות צמודים למזרק אשר מכיל חומר בשם אדרנלין (אפינפרין). במקרים של תגובה אלרגית מסכנת חיים יש להזריק את החומר לירך. החומר המוזרק גורם להרפיית שרירי הנשימה וכיווץ כלי הדם באופן מיידי, עקב התרחבותם ונפילת לחץ הדם. לאחר מכן יש להזמין עזרה ראשונה ולשלוח את הילד לבית החולים להמשך טיפול.
המוסד החינוכי בו לומדים ילדים אלה, כמו גן או בית הספר, חייב להיות ערוך לקבל אותם ולדעת את יסודות העזרה הראשונה והשימוש במזרק. ילדים אלה חייבים ללכת עם מזרק זה צמוד אליהם למקרה של חשיפה.
בעקבות התופעות האלרגיות, מאלו הקלות הגורמות לחוסר נעימות וירידה באיכות החיים ועד אלו המסכנות חיים, יצרני המזון מחויבים על פי חוק לציין על גבי אריזת המוצר את החומרים המרכיבים אותו, ואזהרה באם המוצר עלול לכלול מרכיבים אלרגניים מסוימים, על פי רשימת האלרגנים השכיחים.

אלרגיה למזון גובה מחיר לא פשוט הן של הילד הסובל מאלרגיה זו והן של משפחתו. יש לכך השלכות על חיי היום יום, ההתנהלות השגרתית ואיכות החיים בכלל. החשש מאכילת מזון אלרגני בטעות או שללא ידיעה מלווה את הילד והוריו באופן תמידי ועלול לגרום להימנעות מאירועים ומפגשים חברתיים בהם מוגש אוכל, מיציאה למסעדות ובתי קפה ומאכילת מזונות אשר אין בהם כלל סיכון. החשש המתמיד והפחד מתופעות ותסמינים גורמת לא פעם לחרדות יומיומיות שאיתן הילד צריך להתמודד.

כיום יש מודעות גדולה יותר לתופעת האלרגיה למזונות כך שהחברה מסביב כולל מערכת החינוך וההורים האחרים, סובלנית יותר לדרישות ולמגבלות הנוגעות לאכילה בבית הספר או בכל אירוע חברתי בשעות אחר הצהרים ועדיין לא תמיד ברור לכולם כי לעיתים אפילו גרגיר קטן עלול לגרום לפגיעה משמעותית ולסכנת חיים ממשית

רוצים לשתף?

שיתוף ב facebook
שיתוף ב google
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

מאמרים נוספים שלנו

דילוג לתוכן