
הוא עיון בתווית המזון שבגב האריזה. תווית המזון מספקת לנו מידע חשוב, לעיתים הכרחי, לגבי המוצר, מבחינת הרכבו, איכותו וטיבו. הנה הסבר מקוצר כיצד לקרוא את הנתונים ואיך להבין את פשרם.
אלה חן – תזונאית קלינית, מתמחה בתזונת ספורט והשמנה, קואצ׳רית לתזונה נכונה ולאורח חיים בריא
כאשר אנחנו קוראים את רשימת הרכיבים על מנת לדעת מה מכיל המאכל שלפנינו – חשוב לדעת כי הרכיבים רשומים בסדר יורד. משמע הרכיב שנמצא בכמות הגדולה ביותר יופיע ראשון. כך – על מנת לדעת למשל אם לחם כהה הוא לחם מלא – נבחן את הרשימה. אם הרכיב הראשון שכתוב הוא קמח לבן, ברור שהוא לא עשוי מקמח מלא אלא מתערובת של קמחים.
כאשר אנו באים לבחון ערכים כגון קלוריות, כמות פחמימות, חלבונים ושומנים, אנחנו צריכים לסווג את מוצר המזון לאחד מאבות המזון – פחמימה, חלבון או שומן. אב המזון הנמצא בכמות הגדולה ביותר במאכל הוא זה שיקבע את הסיווג.
הערך הראשון שמומלץ לבדוק במאכל פחמימתי הוא הסיבים התזונתיים. ככל שכמות הסיבים תהיה גבוהה יותר – ספיגת הסוכר (שממנו מורכבת הפחמימה) תהיה מתונה יותר, או במילים אחרות – בעלת ערך גליקמי נמוך יותר.
בבדיקת מאכל עתיר חלבון מומלץ לבדוק את כמות החלבון המתקבלת בפועל. כלומר פר מנה, ולא כמות ל-100גרם. כמו כן כדאי לבדוק אחוז שומן כאשר הדבר נוגע למוצרי חלב. מומלץ לא לרכוש 0% שומן, מאחר והשומן במוצרי החלב גורם להתרוקנות איטית יותר הקיבה ולכן לקפיצה מתונה יותר של סוכר החלב – הלקטוז. כמו כן מוצרים דלי שומן רבים מכילים כמות גדולה של סוכר.
מומלץ לבדוק את הרכב השומנים. שומן רווי (שמקורו מן החי וקיים גם בשמן קוקוס), בלתי רווי (שהוא שומן מן הצומח), ושומן טראנס. במוצרי חלב יש שומן טראנס באופן טבעי בכמות נמוכה. רוב שומן הטראנס במאכלים, בעיקר בפחמימות המכילות מרגרינה, נוצר בתהליך מתועש שעובר שומן צמחי – והוא בעל השלכות בריאותיות מזיקות על רמות השומנים בדם.
כל אלה מסומנים באות E ומספרים שונים. מומלץ לבחור מאכלים עם רשימה מקוצרת. כמה שפחות מכל אלה.
על כל מוצר יהיה מצויין האם הוא מכיל רכיב אלרגני כזה או אחר.
כמה נקודות חשובות
רוצים לשתף?
מאמרים נוספים שלנו
דף הבית | מי אנחנו | חנות | שאלות נפוצות | שווה קריאה | איך זה עובד | אישורים ורישוי | תקנון האתר
© כל הזכויות שמורות – ספיישליס’